Brief staatssecretaris Dekker over ict in het onderwijs

//Brief staatssecretaris Dekker over ict in het onderwijs

Brief staatssecretaris Dekker over ict in het onderwijs

Gisteren heeft staatssecretaris Dekker van OCW een brief aan de 2e kamer aangeboden met als titel ‘Onderwijs persoonlijker maken met moderne leermiddelen’. Na het lezen van de brief dacht ik bij mezelf dat ik geen beter moment had kunnen uitkiezen om een trainings- en adviesbureau te beginnen dat zich richt op ict in het onderwijs.

Er komen heel wat impulsen en interventies aan voor het onderwijs om ict een plek te geven in het leerproces. Het mooie van de aanpak is dat de leraar als sleutel wordt gezien in dit veranderingsproces. Uiteraard is er dan ook veel aandacht voor deskundigheidsbevordering in de scholen. De volgende paragraaf onderschrijft dit:

Maar ook in de bijscholing van leraren verdienen deze e-didactische vaardigheden meer aandacht dan dat ze nu krijgen. In het sectorakkoord VO is de afspraak gemaakt dat in 2020 alle leraren over voldoende basiskennis en –vaardigheden op het gebied van ict en e-didactiek beschikken. Het is zaak dit in te bedden in het strategisch HR-beleid van scholen. Met het lerarenregister heeft de beroepsgroep daarnaast een instrument in handen om deze vaardigheden inzichtelijk te maken. 

Later vervolgt de staatssecretaris dit met het volgende:

Daarnaast kunnen scholen en schoolleiders ondersteuning krijgen bij het realiseren van de gemaakte afspraken in de eigen instelling. In het sectorakkoord PO ben ik voornemens te komen tot vergelijkbare afspraken. 

Er is de komende jaren dus nog veel werk te verzetten om leraren te inspireren en bekwaam te maken

Toch vind ik niet alles logisch in de brief. Zo vind ik de drie landelijke randvoorwaarden die geregeld dienen te worden niet de hoogste prioriteit hebben en zijn er wellicht betere alternatieven hiervoor te bedenken. Nieuwsgierig geworden? Lees de hele brief hier: Onderwijs_persoonlijker_maken_met_moderne_leermiddelen

Logo-Ministerie-OCW-groot

By | 2016-11-17T13:38:39+01:00 mei 29th, 2014|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment